Presbiyopi -yakın görme problemi

Çocuk ve gençlerde göz içi merceği yumuşaktır ve göz içi bazı kasların kasılması sonucu eğimini değiştirerek kırma kuvvetini arttırabilir ve böylece yakın nesneler net olarak odaklanabilir. Yaşla gittikçe artan şekilde sertleşir ve şekil değiştirme kabiliyetini kaybeder. Bu da yakın odaklanmayı zorlaştırır ve 45 yaş cıvarında düzeltme ihtiyacı gelişir.Bu olgu uzağa hipermetrop olanlarda daha erken miyop olanlarda daha geç veya hiçbir zaman ortaya çıkmayabilir.Buna Presbiyopi denir.

Astigmat

Korneanın yuvarlak olmadığı , yumurta şeklinde olduğu bır durumdur.yumurta veya rugby topu gibi astigmat bir korneanın 2 kesiti ,temel eğrisi vardır,biri yassı diğeri ona 90 derecede daha dik. Bu iki farklı eğri ışığı farklı kuvvette kırarlar ve retinada iki görüntü oluşmasına neden olurlar

Astigmat‘ı olan kişiler uzak ve veya yakında bulanık veya gölgeli görürler.

Miyop

Gözün önden arkaya normalden uzun olduğu veya kornea veya merceğin kırma gücünün normalden fazla olduğu durumda gelişir.Bu sebeple resim retina yüzeyinde değil onun önünde oluşur.

normal görüş ile miyop göz görüşü

Miyop, gözleri kullanmak veya yormakla hiçbir ilgisi yoktur.Miyop'un en belirgin ortak neden kalıtımdır.
Miyop bazı göz veya genel rahatsızlıklarla birlikte veya onların sonucu olarak ortaya çıkabilir.(diabet-marfan-keratokonus-katarakt v.s.) Bu da göz muayenelerinin doktorlar tarafından yapılması gereği ve önemini gösterir.

Hipermetrop

Hipermetrop görüntünün retina arkasında odaklanması sonucunda bulanık görme yaratır. Bunun sebebi gözün ön-arka boyunun kısa oması, daha ender olarak da korneanın veya göz merceğinin kırma kuvvetinin az olmasıdır. Hipermetropun derecesi ve kişinin yaşına bağlı olarak bazı hipermetroplar uzağı ve bazen de hem uzak hem yakını iyi görebilirler.

Bu nun sebebi uyum gücünün genç yaşlardaki kuvvetidir.

Keratokonus Nedir?

Normal Göz

 

 

Keratokonuslu Göz

 

 

 

Ailesinde daha önce keratokonus öyküsü olan kişiler en önemli risk grubudur. Korneanın ana yapısını oluşturan kollojende yapısal bozulmayı tetikleyen bazı genlerin varlığı tespit edilmiştir. Özellikle çocukluk döneminde gözün sıkça ovalandığı alerjik göz hastalıkları bu hastalığın ilerlemesini arttırabilir

Erken dönemde şikayetler:

  • Devamlı değişen gözlük numaraları,

Doğumsal Katarakt

Çocuklarda Katarakt

Genellikle 60’lı yaşlarda görülen katarakt bilinenin tersine bebeklik çağlarında da görülebilir. Bebeklik çağında görülen katarakt doğuştan olabildiği gibi hayatın ilk yıllarında da ortaya çıkabilir.

Nedenleri

Annenin gebelik döneminde geçirmiş olduğu enfeksiyon, gebelikte kullandığı ilaçlar, bebeğe ait metabolik hastalıklar başlıca nedenlerdir. Ancak bazı durumlarda hiçbir neden olmadığı halde bazı çocuklarda yine de “doğuştan katarakt”a rastlanabilir.

Glokom Göz Tansiyonu

Glokom erken teşhis ve tedavi edilmediği takdirde sonucu görme kaybına kadar varabilen sinsi bir hastalıktır. Bu sebeple her yıl düzenli göz muayenesi olarak göz tansiyonu kontrol edilmelidir.

Glokom, görme siniri hasarının oluştuğu bir dizi durum için kullanılan bir terimdir. Glokomun başlıca nedeni göz içindeki basıncın yüksekliğidir. Görme sinirinin dolaşımının bozulduğu, doku zaafiyeti veya yapısal bozuklukların görüldüğü durumlarda görme siniri basınca daha duyarlı hale gelebilir ve basınç yükselmeksizin de hasar gelişebilir

 

Presbiyopi Nedir?

Presbiyopi Neden Olusur?

Uzaktaki cismin yakina gelmesiyle beyine ulasan uyari degerlendirilerek göze iletiliyor. Burada gözün “silier cisim” denen bölgesinde kaslarin kasilip gevsemesiyle buna bagli lifler geriliyor yâda gevsiyor. Liflerin bu hareketi lensin incelerek yâda tombikleserek kiriciliginin artmasina neden oluyor. Yasa bagli olarak bu yetenegimizi kaybediyoruz.

Kesin olarak ispatlanamamis olsa da bu yetenegimizin yasa bagli olarak kaybedilmesi ile ilgili en yakin teori hücre yaslanmasi teorisidir.

Renk Körlüğü Nedir?

Renk Körlüğünün Nedenleri:
Renk körlüğünün nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak renk körlüğünün genetik geçişli bir hastalık olduğu bilinmektedir. Ailesinde renk körlüğü olan bir kişinin renk körü olma ihtimali daha yüksektir. Bazı durumlarda  renk körlüğü, sinir sistemi hastalıklarına  bağlı olarak da oluşabilir. Kalıtsal renk körlüğünde ise görmede bir kayıp olmamaktadır.

Renk Körlüğünün Belirtileri:
Renk körlüğünün yaygın türü olan ve genellikle doğumdan itibaren oluşan kaltsal renk körlüğünde yeşil,

Göz Estetiği (Oküloplasti)

Göz estetiği cerrahisi, göz çevresi, göz kapakları, gözyaşı yolları ve orbita (göz çukuru) hastalıklarıyla ilgilenen branştır. Göz estetiği (oküloplasti) bölümünde göz çevresindeki kırışıklıkları gidermek için botoksa, sarkmış göz kapaklarının doğal görünümüne kavuşturulmasından, göz torbalarının alınmasına, protez göze, göz içi tümör ameliyatlarına kadar her türlü tedavi ve estetik cerrahi uygulamaları yapılmaktadır.

Göz estetiği operasyonları konunun uzmanı doktorlar tarafından ihtiyacı tespit edilmiş her yaştaki bireylere uygulanabilir

Yazmaya Başlayın ve enter tuşuna basın