Konjonktivit

Konjonktivit oldukça bulaşıcı bir enfeksiyondur. Virüsün  kuluçka süresi çok kısa olup virüsü aldıktan 24-48 saat içerisinde hastalık meydana gelebilmektedir. Enfekte kişilerle temas, yüzme havuzları, kaplıcalar en önemli bulaşma sebebidir.

Konjonktivit'in başlıca belirtileri; Gözde ışığa karşı hassasiyet, sulanma, çapaklanma, kızarıklık, kaşıntı, batma, şişliktir. Bu belirtiler görüldüğünde en kısa zamanda mutlaka bir göz hekimine gidilmelidir.

Göz iltihabı olarak da bilinen konjonktivit hastalığından korunmak için basit sağlık kurallarına uymak çok önemlidir. Eller sürekli yıkanmalı, enfekte kişilerin eşyaları kullanılmamalı. Havuzların bakımları titizlikle yapılmalı, enfekte kişilerin havuza girmemeli. Ayrıca ortak kullanılan her yer (ulaşım araçları dahil) düzenli olarak dezenfekte edilmelidir. Hijjenik lens kullanımı çok önemlidir. Lensler eller yıkandıktan sonra takılıp çıkartılmalı ve her defasında lens solüsyonu yenilenmelidir.

Göz muayenesi ile konjuntivit teşhisi kolay konur. Göz doktorları biyomikroskop denen ışıklı büyüteç yardımıyla gözün çeşitli yapılarını incelerken gerektiğinde infeksiyon nedenini tespit etmek için göz akıntısından örnek alırlar.

Allerjik göz hastalıklarının tanısında hastadan alınacak tipik hikaye önemlidir. Bazen göz kapaklarının ters çevrilerek arka yüzeyinin incelenmesi gerekebilir. Çünkü buradaki doku içinde küçük alerjik odaklar oluşur ve bunları görmek tanıda yardımcı olur.

Zamanında ve doğru antibiotik tedavisiyle bu göz enfeksiyonu iyileşebilmektedir

Yazar Hakkında :

Yazmaya Başlayın ve enter tuşuna basın