Kontakt Lens Tipleri

Kontakt Lens Tipleri

Kontakt lens malzemeleri; yumuşak veya sert olmak üzere 2 tiptir. Bu 2 tip malzemeden üretilmiş kontakt lensler, pek çok farklı amaçla kullanılmaktadır. Hangi tip lens kullanılırsa kullanılsın; en hafif batma, kızarma, çapaklanma ve ışık hassasiyeti şikayetinde lensler mutlaka çıkartılmalı ve göz doktoruna başvurulmalıdır.

Yumuşak Kontakt Lensler

Günümüzde en sık kullanılan lensler yumuşak lenslerdir. Yumuşak lenslerin standart, torik ve çok odaklı (multifokal veya progresif) tipleri vardır:

  • Standart yumuşak lensler: Bu lensler kullanımı çok rahat lenslerdir. Miyopi, hipermetropi ve 1 D’ye dek astigmatizmada bu lensler kullanılır. Son yıllarda oksijen geçirgenliği çok yüksek “silikon-hidrojel” yumuşak lensler üretilmiş ve korneanın daha iyi oksijenlenmesi sağlanmıştır.
  • Torik lensler: Astigmatizması 1 D ile 2.75 D arası olan gözlerde torik yumuşak lensler kullanılır. Bu lensleri uygulamadan önce, bir çift deneme lensi ile astigmat açısının doğruluğu teyit edilir. Bu lensler de bir kez doğru açıya ulaşıldıktan sonra konforlu lenslerdir.
  • Multifokal lensler: Kırk yaşından sonra gelişen yakın görme problemi ve yakın gözlüğü takma zorunluluğu pek çok kişiyi hayal kırıklığına uğratmaktadır. Multifokal lenslerle ise aynı anda hem yakını hem uzağı görmek mümkün olabilmektedir. Bu lenslerle de önce bir çift deneme uygulaması yapılmakta, lens kullanmaya uyum sağlanırsa bu uygulamaya devam edilmektedir.

Ayrıca yumuşak kontakt lensler, estetik amaçla renkli olabilirler. 

Sert (Gaz Geçirgen) Kontakt Lensler

Bunlar genellikle PMMA denen sert malzemeden üretilmişlerdir. Sert gaz geçirgen lensler günümüzde keratokonus gibi kornea hastalıklarında ve yumuşak torik lenslerle giderilemeyecek denli yüksek astigmatizmada (2.75 D’nin üstü) kullanılmaktadır.
Bu lenslerin altına rüzgarda toz, vb. kaçabilir ve bu takdirde batma gibi şikayetlere yol açabilir. Sert 
lensler, yumuşak lenslere kıyasla daha az konforludur. Sert lenslerin çapı, yumuşak lenslerden daha küçüktür. 
 
Melez Kontakt Lensler

Bunlar, ortası sert, etrafı yumuşak lenslerdir. Keratokonusta kullanılırlar. Avantajları, sert lenslerin görme kalitesi ile yumuşak lenslerin konforunu birleştirmeleridir. Ancak başlangıç ve orta seviyedeki keratokonusta uygulanabilirler. 
 
Renk Körlüğü için Kontakt Lensler

Son yıllarda yaygınlaşan bu lenslerle, renk körleri renkleri daha iyi ayırdedebilmektedirler. Öncelikle hangi renklerin algılamasının bozuk olduğu tespit edilmekte, sonra buna uygun lensler kişiye uygun numarada üretilmektedir. Yumuşak yapılıdırlar.
 
Prostetik Kontakt Lensler

Kornea yaralanmaları ve bazı hastalıklar, korneada estetik olmayan beyaz lekelenmeler yaratabilirler. Bu lekeleri gidermek ve görmeyi sağlamak için kornea nakli uygulanmaktadır. Ancak görme beklentisi olmayan gözlerde, prostetik kontakt lensler kullanılır. 
 
Prostetik lensin göz bebeği kısmı siyah ve etrafı diğer gözle aynı renktedir. Prostetik lens, kişiye özel olarak da üretilebilmektedir. Ülkemizde bu üretim yerli firmalarca çok başarılı ve düşük maliyetli olarak gerçekleştirilmektedir. Prostetik lensler, yumuşak yapılıdırlar.
 
Spor Lensleri

Yumuşak yapılı lenslerdir. Tenisçiler için turuncu renkli, golf oyuncuları için yeşil filtreli olanları mevcuttur. Bu lensler topun daha net görülmesini sağlamaktadırlar.
 
Kostüm Lensleri 
 
Kostüm lensleri; şaka, eğlence ve film çekimi gibi amaçlarla kullanılmaktadır.

Yazar Hakkında :

Yazmaya Başlayın ve enter tuşuna basın